divendres, 14 d’abril del 2017

EL DIJOUS 20 d’ABRIL S’INAUGURA LA EXPOSICIÓ “LA SHOAH, EL GENOCIDI NAZI DEL POBLE JUEU” A LA SALA D’ACTES DE L’ESCOLA PIA DE VILANOVA I LA GELTRÚ

L’acte d’inauguració tindrà lloc a les 7 de la tarda  i en ell participaran  la regidora de cultura de l’Ajuntament de Vilanova Teresa Llorens, la representant de la comunitat jueva ATID Laura Kolesnicov, el representant de la Fundació Baruch Spinoza, Gerard Calderon, el president de l’Amical Enric Garriga, i membres dels centres educatius i de les entitats del Projecte Buchenwald.

La inauguració de la Expo sobre la Shoah, servirà també per a presentar les obres del concurs de fotografia “Els camps de concentració. La mirada del jovent” Premi Marcel·lí Garriga, que arriba a la tercera edició.

La exposició sobre la SHOAH es una producció de la Fundació Baruch Spinoza fundació que te entre els seus objectius: la divulgació de la cultura jueva contemporània, la implementació de l’Educació sobre l’Holocaust i l’acció contra l’antisemitisme del segle XXI. La Fundació Baruch Spinoza disposa d’un programa per a l’ensenyament de la Shoah.


L’Holocaust és el genocidi del poble jueu. També se’l coneix com la Shoah (en hebreu, “catàstrofe” o “destrucció”). És l’extermini de sis milions de persones jueves, entre les quals un milió i mig de nenes i nens jueus. Fou perpetrat a Europa i impulsat per l’Alemanya nazi.

L’Holocaust és l’únic genocidi al llarg de la història de la humanitat en què s’ha volgut assassinar tot un poble arreu del planeta. La Shoah és l’únic cop en què s’ha construït expressament una indústria de l’extermini mitjançant cambres de gas i forns crematoris. Foren assassinats dos terços dels jueus europeus.
A l’actualitat es fa necessària l’educació sobre l’Holocaust. El tercer col•lectiu que a Catalunya pateix avui més rebuig social és el poble jueu. L’article 40.8 de l’Estatut de Catalunya diu que els poders públics han de promoure l’eradicació “del racisme, de l’antisemitisme, de la xenofòbia”. Una de les millors eines per fer minvar el tercer prejudici dins la societat, l’antisemitisme, és l’educació sobre l’Holocaust.

La exposició, forma part de les activitats del PROJECTE BUCHENWALD, que impulsa l’Amical de Mauthausen, dins de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més, que al Garraf aplega a gran nombre de centres docents, municipis i entitats, amb la finalitat de recuperar la memora la deportació als camps de concentració i sensibilitzar sobre  el feixisme. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada