dilluns, 16 de febrer del 2015

EL DIJOUS 26 DE FEBRER ES POSA EN MARXA EL III CICLE DE CINEMA SOBRE LA DEPORTACIÓ ALS CAMPS NAZIS, AMB LA PROJECCIÓ DE “LA LLADRE DE LLIBRES”

En el marc del PROJECTE BUCHENWALD, l’Amical de Mauthausen, i altres entitats aplegades en el projecte porten al cinema Bosc de Vilanova,  un nou cicle sobre la deportació als camps de concentració  amb la finalitat de sensibilitzar sobre  el feixisme i recuperar la memòria històrica.

Les sessions tindran lloc els dijous a les 7 de la tarda i l’entrada es gratuïta i oberta a totes les persones interessades.

“La Lladre de Llibres” de l’any 2014, dirigida per Brian Percival, i basada en la novel·la escrita per Markus Zusak, és una pel·lícula ambientada a l’Alemanya nazi ,entre els anys 1938-1942. Liesel (Sophie Nélisse), la protagonista, és una nena molt especial i ja es veu des del començament la seva maduresa davant la desoladora situació en la que es veu involucrada. Intenta viure una vida normal amb els seus nous pares, però els constants esdeveniments bèl·lics, de discriminació i mort, no li permeten. Per poder sobreviure en aquesta realitat s’aferra a la lectura de llibres que li permeten tenir pensament propi, adonar-se de la immoralitat en la que viu la societat nazi.


El cicle continuarà el dijous 26 de març  amb la projecció de  “Sin Destino”, de l’any 2005, una pel·lícula hongaresa dirigida per Lajos Koltai  i basada en el llibre del premi Nobel  Imre Kertèsz, que narra en forma semi autobiogràfica la història d’un noi jueu de 14 anys, que l’any 1944 va ser separat de la seva família i enviat als camps de concentració nazis d’Auschwitz i Buchenwald

I es clourà el  dijous 30 d’abril, amb el documental “Espejo Rojo una producció de l’any 2005, de Dominique Gautier i Jean Ortiz, que descriu la història de Virgilio Peña, un treballador del camp andalús, que després de l’exili i la participació en la resistència francesa va ser deportat al camp de Buchenwald.



ALUMNES DEL INS LLUCH I RAFECAS DE VILANOVA I LA GELTRÚ HAN VISITAT ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ DE BUCHENWALD I DORA, I LA CIUTAT DE WEIMAR EN EL MARC DEL PROJECTE BUCHENWALD

Continuant la seva implicació amb el projecte Buchenwald, i amb el coneixement de la memòria històrica i la prevenció del feixisme, els i les alumnes de Vilanova van visitar els llocs emblemàtics d’aquests camps i conèixer  sobre el terreny la realitat de la deportació als camps de concentració i el que va ser el nazisme.

  


Els alumnes vilanovins van visitar Alemanya del 4 al 10 de febrer, amb el suport de l’Amical Mauthausen i el Memorial del Camp de Buchenwald, i durant la seva estada  han pogut completar el seu intens treball del projecte Buchenwald, desenvolupat durant el curs passat i aquest d’enguany, amb la visita a la regió de la Turingia, on han pogut veure d’aprop el que va representar el nazisme, i els perills que avui tornen a representar a Europa.

Acompanyats pels serveis pedagògics del Camp de Buchenwald, l’alumnat vilanoví, va conèixer els trets de la ciutat de Weimar durant el nacional-socialisme, desprès el camp de Buchenwald, amb les seves instal·lacions, història i aspectes més emblemàtics; i van poder visitar també el camp de Dora, amb els seus impressionants túnels soterranis on el regim nazi va fabricar les bombes V1 i V2.

Enguany els alumnes van poder prendre part en diferents tallers de recerca de documentació al arxiu del camp, o de recerca arqueològica, al taller de restauració d’objectes trobats a les instal·lacions del camp nazi.



Enguany, com a novetat, es va produir el primer contacte i trobada amb el Goethe Gymnasium de Weimar, un institut d’aquesta ciutat alemanya, que s’integra també al projecte Buchenwald, i que servirà de marc de relació i treball entre els alumnes vilanovins i els de Weimar, per a treballar conjuntament el coneixement de la història recent d’Europa i compartir les preocupacions i els mecanismes de prevenció del nou feixisme al vell continent.




Un grup d’alumnes del Gymnasium, encapçalats per la seva tutora i la directora del centre, va rebre la delegació vilanovina, i van explicar el seu treball i funcionament i també la seva motivació sobre el projecte, al temps que rebien també els comentaris dels nois i noies del Garraf.
  
Com l’any passat, el grup va ser rebut per l’alcalde de Weimar, el sr. Stephan Wolf, i amb ell i amb diferents tècnics municipals l’Amical va seguir coordinant les propostes de treball i relació entre les ciutats i els centres docents, per avançar plegats cap un espai més ampli de relació en el marc de les tasques de prevenció del feixisme i la educació dels joves.

Aquest viatge representa  una fita important en el desenvolupament del projecte Buchenwald,  i enguany desprès del viatge dels alumnes del Bruguers de Gavà al gener, aquest del Lluch i Rafecas al febrer i el proper del INS Dolors Mallafrè al juny , es continua treballant  perquè aquesta experiència es repeteixi any rere any, i es consolidi com una acció de sensibilització entre el mon educatiu comarcal.

El viatge dels alumnes complementa la resta d’accions del projecte desenvolupades a la ciutat, com la commemoració del Dia de l’Holocaust, les xerrades  i conferencies, el cicle de cinema sobre deportació i la exposició al Museu del Ferrocarril “Mauthausen Crònica Gràfica” que es pot visitar fins al juny.



dijous, 12 de febrer del 2015

L'Amical i l'Ajuntament de Gavà signen el conveni de col.laboració

L'alcaldessa de Gavà Raquel Sànchez  i el president de l'Amical Mauthausen, han signat el conveni de col·laboració per a participar i desenvolupar activitats de memòria i prevenció del feixisme en el marc de la Xarxa Mai Més.


L'Ajuntament desprès de la seva adhesió a la Xarxa, i el seu suport a les activitats dels joves estudiants en el seu viatge a Weimar i Buchenwald, consolida la seva relació amb l'Amical i la seva voluntat de treballar conjuntament.

diumenge, 1 de febrer del 2015

Alumnes del LLuch i Rafecas a punt d'anar a Buchenwald

Els i les alumnes del INS F.X.LLuch i Rafecas, a punt de viatjar a Weimar i Buchenwald, per a participar en la experiència de la visita a la ciutat  i al camp de concentració.  Dels dies 4 a 10 de febrer, el treball del projecte Buchenwald, és trasllada ara al propi camp alemany.
Entre les activitats a realitzar aquest any s'iniciarà el contacte amb l'alumnat i el institut Goethe Gymnasium de Weimar, per a començar a construir la xarxa europea de memòria i prevenció del feixisme.