dilluns, 16 de febrer del 2015

ALUMNES DEL INS LLUCH I RAFECAS DE VILANOVA I LA GELTRÚ HAN VISITAT ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ DE BUCHENWALD I DORA, I LA CIUTAT DE WEIMAR EN EL MARC DEL PROJECTE BUCHENWALD

Continuant la seva implicació amb el projecte Buchenwald, i amb el coneixement de la memòria històrica i la prevenció del feixisme, els i les alumnes de Vilanova van visitar els llocs emblemàtics d’aquests camps i conèixer  sobre el terreny la realitat de la deportació als camps de concentració i el que va ser el nazisme.

  


Els alumnes vilanovins van visitar Alemanya del 4 al 10 de febrer, amb el suport de l’Amical Mauthausen i el Memorial del Camp de Buchenwald, i durant la seva estada  han pogut completar el seu intens treball del projecte Buchenwald, desenvolupat durant el curs passat i aquest d’enguany, amb la visita a la regió de la Turingia, on han pogut veure d’aprop el que va representar el nazisme, i els perills que avui tornen a representar a Europa.

Acompanyats pels serveis pedagògics del Camp de Buchenwald, l’alumnat vilanoví, va conèixer els trets de la ciutat de Weimar durant el nacional-socialisme, desprès el camp de Buchenwald, amb les seves instal·lacions, història i aspectes més emblemàtics; i van poder visitar també el camp de Dora, amb els seus impressionants túnels soterranis on el regim nazi va fabricar les bombes V1 i V2.

Enguany els alumnes van poder prendre part en diferents tallers de recerca de documentació al arxiu del camp, o de recerca arqueològica, al taller de restauració d’objectes trobats a les instal·lacions del camp nazi.



Enguany, com a novetat, es va produir el primer contacte i trobada amb el Goethe Gymnasium de Weimar, un institut d’aquesta ciutat alemanya, que s’integra també al projecte Buchenwald, i que servirà de marc de relació i treball entre els alumnes vilanovins i els de Weimar, per a treballar conjuntament el coneixement de la història recent d’Europa i compartir les preocupacions i els mecanismes de prevenció del nou feixisme al vell continent.




Un grup d’alumnes del Gymnasium, encapçalats per la seva tutora i la directora del centre, va rebre la delegació vilanovina, i van explicar el seu treball i funcionament i també la seva motivació sobre el projecte, al temps que rebien també els comentaris dels nois i noies del Garraf.
  
Com l’any passat, el grup va ser rebut per l’alcalde de Weimar, el sr. Stephan Wolf, i amb ell i amb diferents tècnics municipals l’Amical va seguir coordinant les propostes de treball i relació entre les ciutats i els centres docents, per avançar plegats cap un espai més ampli de relació en el marc de les tasques de prevenció del feixisme i la educació dels joves.

Aquest viatge representa  una fita important en el desenvolupament del projecte Buchenwald,  i enguany desprès del viatge dels alumnes del Bruguers de Gavà al gener, aquest del Lluch i Rafecas al febrer i el proper del INS Dolors Mallafrè al juny , es continua treballant  perquè aquesta experiència es repeteixi any rere any, i es consolidi com una acció de sensibilització entre el mon educatiu comarcal.

El viatge dels alumnes complementa la resta d’accions del projecte desenvolupades a la ciutat, com la commemoració del Dia de l’Holocaust, les xerrades  i conferencies, el cicle de cinema sobre deportació i la exposició al Museu del Ferrocarril “Mauthausen Crònica Gràfica” que es pot visitar fins al juny.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada