dijous, 23 de gener del 2014

L’AMICAL DE MAUTHAUSEN COMMEMORA EL DIA INTERNACIONAL DE L’HOLOCAUST I DE PREVENCIO DE CRIMS CONTRA LA HUMANITAT A VILANOVA I LA GELTRÚ.

Dissabte 25 de gener a la tarda representants de les víctimes dels camps nazis encendran una espelma en memòria i record dels deportats i deportades.

L’acte en el que participaran els alumnes de tots els centres de secundària implicats en el projecte Buchenwald, servirà per retre homenatge a Edmon Gimeno, traspassat el passat 3 de gener.


 L’Amical de Mauthausen i altres camps i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitzen el proper dissabte 25 de gener a partir de les 7 de la tarda, la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat. Un dia Internacional, decretat per les nacions Unides per commemorar l’alliberament del camp d’Auschwitz  el 27 de gener de 1945.


A Vilanova i la Geltrú i al Garraf, aquest acte s’emmarca dins del projecte Buchenwald, que l’Amical impulsa amb la participació de nombroses entitats i de centres de secundària de la comarca, i que te entre les principals finalitats la recuperació d ela memòria història republicana i de la deportació als camps nazis, i la prevenció del feixisme.

L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.

El Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat tindrà també destacades commemoracions institucionals el dilluns 27 de gener a les 7 tarda al Parlament de Catalunya i el dilluns 28 a la tarda a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona en un acte organitzat per la Generalitat de Catalunya i l’ Ajuntament de Barcelona. En totes aquestes cerimònies hi participaran representants del Garraf i del projecte Buchenwald.

A l’acte del dissabte 25, participaran, conjuntament amb la representació dels deportats i deportades republicans de l’Amical,  representants de la comunitat jueva, del poble gitano, del col·lectius de gais i lesbianes, dels nens i nenes víctimes del nazisme i també dels deportats del Garraf. Tots ells acompanyats per una nombrosa presencia d’alumnes dels Centres educatius de la Comarca, que des de la seva implicació en el projecte presentaran i coordinaran tot l’acte vilanoví.

A Vilanova i la Geltrú, l’acte esdevindrà un acte central a Catalunya de l’Amical de Mauthausen i altres camps, i enguany servirà per retre un record i un homenatge a Edmon Gimeno, ex deportat a tres camps , un dels fundadors de l’Amical i un dels darrers supervivents catalans que va morir el passat 3 de gener.

L’Amical de Mauthausen, participarà també en els actes institucionals del Parlament de Catalunya el dilluns 27, del memorial Democràtic el mateix dilluns 27, de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona el dimarts 28. Arreu de l’Estat, l’Amical organitza l’acte de commemoració a les Corts de l’Aragó, i serà present a l’Assemblea de Madrid i al  Senat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada