dimarts, 29 de gener del 2013

VILANOVA I LA GELTRÚ RECORDA L’HOLOCAUST NAZI



El monument a les víctimes vilanovines dels camps nazis, situat a la Plaça de la Peixateria, va ser l’escenari diumenge d’un acte commemoratiu del Dia de l’Holocaust i Prevenció de Crims Contra la Humanitat. L’objectiu d’aquesta diada internacional decretada per l’Assemblea de les Nacions Unides és recordar totes les persones víctimes de la barbàrie nazi, i sensibilitzar per la prevenció de nous crims contra la humanitat.

A l’acte hi van intervenir l’alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras; la presidenta de l’Amical, la historiadora Rosa Toran; i alumnes de l’institut Lluch i Rafecas integrants del projecte Buchenwald. Tots ells presentats per Enric Garriga, membre de la Junta de l’Amical i fill del supervivent de Buchenwald Marcel·lí Garriga. 


Tots els qui van intervenir en l’homenatge van coincidir en destacar la importància de recordar les víctimes, i la de projectar cap al present i el futur un missatge de prevenció contra els totalitarismes, la xenofòbia i la intolerància.


Durant l’acte es va encendre espelmes blanques en record dels més de 6 milions de víctimes jueves de l’Holocaust, i dels 4 milions d’altres víctimes dels camps nazis, incloent les víctimes del poble gitano exterminades pels nazis al Porrajmos, els deportats republicans espanyols i catalans, les víctimes per motius polítics, i tots els col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme. En nom dels republicans hi va participar Edmon Gimeno, ex deportat als camps de Buchenwald i de Gusen, i un dels fundadors de l’Amical de Mauthausen. Finalment es va fer un minut de silenci entre els assistents, molts d’ells familiars de deportats republicans.





dijous, 17 de gener del 2013

L’Amical de Mauthausen i altres camps i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú commemoren el Dia Internacional de l’Holocaust i de Prevenció de Crims Contra la Humanitat


L’acte tindrà lloc el diumenge 27 de gener a la Plaça de la Peixateria a les 12 del migdia , al peu del monument a les víctimes vilanovines dels camps nazis.      


En una commemoració que enguany està dedicada al col·lectiu  de persones salvadores es a dir a totes aquelles persones que van arriscar la seva vida per salvar-ne d’altres, L’Amical i l’Ajuntament volen recordar, en una diada internacional decretada per l’Assemblea de les Nacions Unides, a totes les persones víctimes de la barbàrie nazi i sensibilitzar per la prevenció de nous crims contra la humanitat.

A l’acte vilanoví intervindran la presidenta de l’Amical Rosa Toran, alumnes del INS Lluch i Rafecas integrants del projecte Buchenwald, i l’alcaldessa de la ciutat Neus LLoveras.

diumenge, 6 de gener del 2013

El Camp de concentració de Buchenwald proposat per a ser declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO


El Camp de concentració de Buchenwald ha estat proposat per a ser declarat  Patrimoni Mundial de la UNESCO com a monument d'excepcional testimoni fonamental dels crims nazis i la història del segle XX

L’Estat alemany de  Turíngia  recull així la petició feta l’any passat pel Comitè Internacional de Buchenwald i Dora  i  la de la Fundació dels Memorials de Buchenwald i Dora, que de la ma del seu director  Volkhard Knigge, va presentar la candidatura al ministre. El ministre d'Educació, Ciència i Cultura de Turíngia   Christoph Matschie,  va  anunciar el 31 agost  de 2012 a Weimar aquesta sol.licitud. El Ministeri presentarà ara la sol·licitud a la Conferència Permanent d'Educació de ministres del  govern federal. I aquesta decidirà finalment la  llista que  Alemanya advoca per la UNESCO.