dimecres, 27 de març del 2013

ALUMNES DEL INS LLUCH I RAFECAS DE VILANOVA I LA GELTRU VISITEN EL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE BUCHENWALD


Els alumnes son rebuts per l’Alcalde de Weimar i posen les bases a la futura relació entre ambdues ciutats.

 En el marc del Projecte Buchenwald, que impulsa l’Amical de Mauthausen i Altres Camps, a la ciutat, i en la que hi participen altres entitats com el Museu del Ferrocarril, l’Institut d’Estudis Penedesencs i nombrosos centres de secundària, un grup de 26 alumnes de primer i segon de batxillerat  del INS F.X. Lluch i Rafecas, van visitar del 14 al 18 de març, el camp de concentració de Buchenwald i  la ciutat de Weimar i van ser rebuts pel seu alcalde el sr.Stefan Wolf.

Els 26 alumnes , acompanyats pels seus professors Judith Barbacil i Albert Pons, pel coordinador del projecte Enric Garriga, i per la pedagoga del Memorial del Camp de Buchenwald, Pamela Castillo, van lliurar a l’alcalde una carta de presentació de l’alcaldessa de Vilanova, i un record en nom de la ciutat.


L’alcalde, va ser molt receptiu, i va mostrar molt interès en el projecte, i en la seva intervenció va manifestar la voluntat del seu ajuntament de contribuir a la conservació de la memòria històrica, a no amagar el que va passar al camp de concentració de Buchenwald i la relació amb la ciutat, i sobre tot a  participar en la sensibilització de cara a prevenir les noves conductes neofeixistes que amenacen Europa. El Sr Wolf  va reafirmar la seva voluntat de participar del projecte, i  va fer entrega d’una còpia del manifest de Weimar, signat l’any 2007 pel president del Comitè Internacional de Buchenwald i Dora, el Sr. Bertrand Herz, i ell mateix, amb el compromís de lluitar per la democràcia i les llibertats, i per tal que el nazisme no es torni a repetir. Aquest manifest, segons l’alcalde, pot ser un punt de partida del treball proper a coordinar.

L’Alcalde S.Wolf, va demanar també, que la alcaldessa li fes arribar una altra carta, amb la petició formal d’esdevenir ciutats agermanades, o sota la formula que s’estableixi, per tal de poder treballar conjuntament per la cultura i la sensibilització social.

Els alumnes, van complir amb aquest viatge, una de les fites principals del projecte Buchenwald, conèixer in situ la realitat dels camps de concentració, treballar sobre el terreny la historia de la deportació, i el paper dels republicans espanyols i catalans, i especialment la del vilanoví Marcel.li Garriga, deportat a aquest camp, completant així tota la tasca que anteriorment havien realitzat a l’aula.
  
Els alumnes van visitar les instal·lacions del Camp de concentració, acompanyats pel servei pedagògic del camp, les diferents zones del camp destinades als presoners i les zones de les SS, els monuments commemoratius, i les exposicions fotogràfiques aixì com les diferents aules destinades als treballs de recerca i als artístics.

Els alumnes vilanovins van poder visitar també a la vila veina d’Erfurt, la fàbrica “Topf i germans”, on es van construir els forns crematoris del camp de Buchenwald, i les cambres de gas d’Auswitz .

L’experiència alemanya, es va completar amb un interessant recorregut cultural per la ciutat de Weimar, amb visites a les cases museu de Goethe i Schiller.

Aquest viatge ha representat una fita important en el desenvolupament del projecte Buchenwald, i ja s’està treballant perquè aquesta experiència es repeteixi any rere any, i es consolidi com una acció de sensibilització entre el mon educatiu comarcal.

El viatge dels alumnes complementa la resta d’accions del projecte desenvolupades a la ciutat, com la commemoració del Dia de l’Holocaust, les xerrades  i conferencies, el cicle de cinema sobre deportació i la exposició al Museu del Ferrocarril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada